Welcome :)

aaaa

petak, 29. srpnja 2016.

“MAGIČNA SJEMENKA” KOJA LIJEČI RAK DEBELOG CRIJEVA : ČINI ČUDA UNUTAR NAŠEG ORGANIZMA!



Iako ste tek odnedavno čuli za njega ono postoji već nekoliko hiljada godina.
 Sjeme je zbog svoje vrijednosti čak korišćeno i kao valuta.
 Chia Sjeme sadrži omega masti, proteine, antioksidanate i dijetalna vlakana. Ima blagu aromu oraha, a pošto upijaju tečnost, idealno je za hidrataciju i osećaj sitosti koji će trajati satima!
 Maje i Inke su se s poštovanjem odnosile prema ovom malom ali hranljiviom sjemenu. Zapravo ‘ Chia ‘ je riječ  Maja koja znači „snaga“ . Naći ćete mnogo snage u Chia sjemenkama , koje sadrže pregršt hranljivih materija.
 Chia Sjeme je odličan izvor zdravih esencijalnih masnih kiselina – sadrži osam puta više omega- 3 masnih kiselina od lososa! Chia sjeme sadrži i Omega 6 masne kiseline, antioksidante (samo jedan gram Chia sjemena bogatiji je antioksidantima čak četiri puta više od svježih borovnica) i proteine koji su i te kako bitni za Vaše zdravlje.
 Studije su pokazale da konzumiranje chia sjemena takođe utiče na zdravlje kose i noktiju shodno činjenici da je chia veliki izvor proteina (20%).

 Chia sjemenke su takođe izvor najlakše svarljivih biljnih proteina, odličan su izvor dijetalnih vlakana, bogate su vitamina, mineralima , aminokiselinama, i antioksidantima. Chia sjeme je odlično za regeneraciju kože, ali i sagorijevanje masti, jača organizam i pozitivno utiče na organe za varenje.
 Nutricionisti se slažu da je chia sjeme jedno od najboljih koje možete da konzumirate ukoliko se osjećate slabo, bez energije, jer utuče na rad mišića i oslobađa energiju u vašem tijelu pa ga često koriste sportisti. Ovo sjeme sadrži i 37 % prehrambrenih vlakana koji podstiču rad crijeva.
 Dijeta, odnosno striktna ishrana bazirana na konzumiranju ovog sjemena se pokazala sjajnom u liječenju raka debelog crijeva, kao i  prevencija od raka.
 Chia ima superiornu sposobnosti hidratacije, proteine i vlakna koji ce održati osećaj sitosti i zadovoljstva organizma satima . Konzumiranje chia sjemenki utiče na smanjenje apetita, ubrzava rad metabolizma, i aktivira glukogen koji je i te kako bitan za sagorijevanje masti.
KAKO KORISTITI OVU MAGIČNU SJEMENKU?
 Sjemenke se odlično mogu upotrijebiti pri pripremi zdravog ručka ili užine.
 Dodajte ih u salatu kako bi povisili unos bjelančevina. U žitarice kao što su smeđa riža, quinoa, amarant ili proso, dodajte chia sjemenke na kraju kuhanja i dobro promiješajte. Koristite ih u juhama, mesnim okruglicama ili kao smjesu za pohanje piletine i ribe – umjesto krušnih mrvica.
 Za desert tu je puding od chia sjemenki.


   Pomiješajte sjemenke s kokosovim ili bademovim mlijekom pa dodajte nešto od predloženog: sušeni kokos, borovnice, orahe, malinu, mljeveni badem, kakao, naribanu jabuku, mljeveni pistacio, šipak ili brusnicu.
 Napravite svoj vlastiti miks koji zajedno sa smjesom ostavite u hladnjaku 10 minuta i zapamtite, na koji god način odlučite dodati chia sjemenke u vaše obroke, zasigurno će ih oplemeniti.

http://doktorzasvee.blogspot.ba/

Nema komentara:

Objavi komentar