Welcome :)

aaaa

četvrtak, 28. srpnja 2016.

NE IGRAJTE SE SA ŽIVOTOM: Imate li neki od ovih simptoma? Provjerite, nagovještaju nešto loše!




Ljudsko je tijelo nevjerojatan mehanizam koji nam može na razne i pomalo neobične načine “dojaviti” što mu ne odgovara, kao i kojih mu vitamina nedostaje. Važno je simptome primijetiti na vrijeme i znati kako si pomoći prije nego se teže razbolimo. Uz najčešće simptome donosimo i načine kako tomu doskočiti.
1. Pukotine na rubovima usana

Najčešći uzroci pojave:

nedostatak vitamina B skupine
neke bolesti želuca s pojačanim lučenjem želučane kiseline koja nagriza sluznicu usana
nedostatak stražnjih zuba ili spušteni zagriz
anemija uzrokovana nedostatkom željeza
zaraza bakterijama streptokokom i stafilokokom, gljivicama (najčešće kandidom)
loši higijenski uvjeti i neadekvatna higijena usne šupljine
često se javlja kod osoba koje puno govore i vlaže jezikom kutove usana
često se javlja kod dijabetičara, jer imaju oslabljeni obrambeni sustav
Ako ste isključili neke od gornjih faktora, ovo je zasigurno znak manjka: željeza, cinka i vitamina B skupine poput nijacina (B3), riboflavina (B2) i B12.

Rješenje: Jedite više tofua, kvinoje, posnog sira, blitve i špinata, kikirikija, suhih marelica, šparoga, svih vrsta sjemenki i mahunarke. Kombinirajte namirnice s brokulom i keljom radi apsorpcije željeza (C vitamin).

Prekomjerno lizanje usana ili izloženosti vjetru, hladnoći, odnosno suhom zraku može dodatno pogoršati stanje i dovesti do još većih pukotina te vrlo tanke kože zato pripazite i na to.


 


Pukotina ponekad također može biti zbog alergijske reakcije na sastojak u kozmetičkim proizvodima koje ste nedavno počeli koristiti.

2. Crveni osip na licu koji se peruta i/ili preveliko opadanje kose

Ljuskavi osip uz crvenilo, koji se obično pojavljuje uz liniju vlasišta ili na licu, kao i pojačano ispadanje kose mogu biti znakovi nedostatka slijedećeg:

Nedostaje vam zasigurno: biotin

Rješenje: Jedite kikiriki, bademe, blitvu, kozje mlijeko, jogurt, rajčice, mrkvu, luk, orahe, mlijeko, sezam, banane, avokado, gljive.

Niske temperature u zimskom periodu u značajnoj mjeri pogoršavaju cijeli niz oboljenja kože, što se naročito manifestira na koži lica. Obično je riječ o seboroičnom dermatitisu, atopijskom dermatitisu, rosacei, psorijazi, kontaktnom alergijskom dermatitisu lica, kožnom eritematodesu i sakoidozi. Sve nabrojane bolesti su kronične i pogoršavaju se u zimskom periodu zato dodatno pripazite.

Mnogi faktori mogu dovesti do opadanja kose:

Nekoliko mjeseci nakon bolesti ili teže operacije možete odjednom izgubiti veliku količinu kose, što bi mogla biti posljedica povišenih stresnih hormona poput kortizola.
Bolesti štitnjače često uzrokuju opadanje vlasi.
Na kosu mogu nepovoljno djelovati kontracepcijske pilule na hormonalnoj bazi.
Mnoge žene primjećuju ispadanje vlasi unutar tri mjeseca nakon porođaja.
Gubitak kose mogu izazvati i neki lijekovi, kao na primjer oni protiv zgrušavanja krvi, gihta, visokog krvnog tlaka, srčane bolesti i depresije.
Gljivične infekcije na koži mogu potaknuti gubitak kose kod djece.
Opadanje kose nekad se pojavljuje kao sastavni dio bolesti kao što su lupus ili dijabetes.
Neke frizure mogu potaknuti opadanje kose, posebno ako dugo nosite pletenice ili koristite uske uvijače.
Vruće ulje za kosu ili kemikalije koje se koriste za izradu trajnih kovrča mogu izazvati upalu na folikuli dlake, što može dovesti do oštećenja i gubitka kose.
Opadanje kose može biti uzrokovano i genetskim faktorima.

3. Crvene ili bijele izrasline koje sliče aknama (na obrazima, rukama, bokovima)

Crveni i bolni potkožni prištevi koji nalikuju na akne u odrasloj dobi mogu biti znak neravnoteže hormona, no često i nedostatka slijedećeg:

Nedostaju vam: esencijalne masne kiseline te vitamini A i D.

Rješenje: Povećajte unos zdravih masti, jedite više orašastih plodova i sjemenki poput lana. Važan je i unos lisnatog zelenog povrća, ali i mrkve i paprike za vitamin A. Pojačajte unos mliječnih proizvoda.

4. Utrnulost ruku, stopala i drugih dijelova tijela ili peckanje

Osjećaj ukočenosti, privremeni gubitak osjeta te trnci u rukama i nogama najčešće su znak manjka folne kiseline odnosno vitamina B9, kao i vitamina B6 i B12. Oni su u izravnoj vezi s perifernim živčanim sustavom te njihov manjak uzrokuje smetnje, ali i poremećaj koji se očituje u anksioznosti, depresiji, anemiji i umoru.

Nedostaju vam: vitamini B skupine, folna kiselina (B9), B6 i B12.

Rješenje: Jedite špinat, šparoge, ciklu, sve vrste graha, mliječne proizvode.


narodnamedicina.info

Nema komentara:

Objavi komentar