Welcome :)

aaaa

četvrtak, 4. kolovoza 2016.

Da li ste se ikada probudili paralizovani? To je tzv. PARALIZA SNA, a evo zašto se dešava i šta ona znači!



Paralizirani ste tokom spavanja a pri tom svjesni. To se događa kada osoba prolazi između faze jave i spavanja.

Od svih čudnih senzacija koje nam se mogu desiti možda je ova najčudnija. Ne biti u stanju da se mičete dok ste svjesni.
Srećom ovo je relativno česta pojava i ne izaziva nikakve fizičke povrede na tijelu. Paraliza tokom spavanja se dešava kroz jednu od dvije faze. Prva faza je prije nego padnemo u san, dok druga kada se probudimo.

Dok padamo u san, naše tijelo postaje potpuno opušteno dok naš mozak postaje manje svjestan. Kako god kada se prva faza dogodi, um ostaje svjestan dok naše tijelo dostiže nepomično stanje relaksacije. Tada osoba shvata da je nepokretna i uprkos svim naporima, često dovodi do osjećaja panike.





Druga faza se dešava kada su naši mišići paralizovani tako da se ne moramo kretati kao u snovima. Kada doživimo ovu fazu sna određeni dio mozga se probudi ranije. Ovaj dio ne utiče na dio mozga zaslužan za paralizu. Rezultat je određeni stepen budnosti i nemogućnosti kontrole nad mišićima.

KOME SE OVO DEŠAVA?

Neki ljudi imaju sreće da dožive ovu paralizu jednom ili dvaput u životu ili nikako. Nažalost drugi doživljavaju ovaj fenomen često, čak više puta sedmično. Nedavna studija je otkrila da oko 8% populacije ima učestale probleme sa paralizom tokom spavanja. Pojedinci sa mentalnim poremećajima, kao što su anksioznost i depresija su skloniji čestim epizodama paralize sna


narodnamedicina.info



Nema komentara:

Objavi komentar