Welcome :)

aaaa

utorak, 2. kolovoza 2016.

Istraživanja dokazuju: Aspirin može utjecati na pogoršanje vida!



Osobe koje redovito uzimaju Aspirin izložene su većem riziku od problema sa vidom, pokazalo je novo istraživanje. Novo istraživanje upozorava da ako svakodnevno uzimate Aspirin, imate dvostruko veće šanse da djelomično oslijepite kasnije u životu.
Znanstvenici su testirali više od 4.000 starijih osoba širom Europe i ustanovili da oni koji uzimaju Aspirin svaki dan, u kasnim godinama života, imaju dvostruko veće šanse za razvoj makularne degeneracije (4% osoba je razvilo bolest), nego oni koji Aspirin ne uzimaju (2% osoba je razvilo bolest).

 
Degeneracija makule je bolest srednjeg dijela mrežnice, koja se javlja kod starijih osoba, a rezultat je gubitka vida u središtu vidnog polja. Javlja se u dva oblika: “suhom” i “vlažnom”, a kod osoba može izazvati i ozbiljno oštećenje vida.


  Ovu bolest ne prati fizički bol, ali zato može otežati i onemogućiti: čitanje, vožnju, gledanje TV-a i prepoznavanje lica, iako preostali periferni vid omogućava obavljanje ostalih svakodnevnih aktivnosti. Takva degeneracija je i glavni uzrok sljepoće kod ljudi starijih od 50 godina. Iako je istraživanje otkrilo uzročno-posljedičnu vezu između uzimanja Aspirina i ovog stanja, nije im jasno što točno uzrokuje bolest.

Izvor: mojezdravlje.net


Nema komentara:

Objavi komentar